Iedereen die in zijn of haar baan te maken heeft met werken of transport op ruw terrein, is bekend met de unimog. Maar voor anderen is unimog een compleet nieuwe term en in deze blog zal duidelijk worden dat het zeer de moeite waard is kennis te maken met dit type voertuig. Het is een klein, Duitse vrachtwagen en werd kort na de Tweede Wereldoorlog ontworpen. De naam die het heeft gekregen, is dan ook gebaseerd op het Duitse universal motor gerät, wat universele motor machine betekent. Inmiddels worden ze in vele branches gebruikt, maar eerst waren ze specifiek ontworpen om mee op het land te werken, voor het aandrijven van werktuigen en voor transport. Ook kon hij als auto worden gebruikt. Uiteraard is hij door de jaren heen behoorlijk verder ontwikkeld in allerlei verschillende typen, waardoor hij voor veel verschillende doeleinden ingezet kan worden.

Wat maakt een unimog een unimog?

Het belangrijkste kenmerk van de unimog is dat hij een hele hoge bodemvrijheid heeft. Dit wijst op de ruimte tussen het laagste punt aan de onderkant van het voertuig en het bodemoppervlak. Als deze ruimte te klein is, raakt een voertuig makkelijk vast. Door de bouw van de unimog wordt dit euvel voorkomen. Daarnaast heeft het voertuig een flexibel frame. Samen met de hoge bodemvrijheid maakt dit dat de vrachtwagen makkelijk kan rijden en manoeuvreren op heel ruw terrein. Daarom wordt de unimog tevens door verschillende legers ingezet. Andere afnemers zijn bijvoorbeeld de brandweer, de bosbouw en de militaire ambulancedienst. Ook worden ze gebruikt bij het werken in de bergen en als sneeuwschuiver. Het gebruik van dit type voertuig in deze diverse sectoren geeft al aan hoe goed de unimog het op de markt doet.

Keuze uit diverse eigenschappen

Wie een unimog aanschaft, heeft de keuze uit een ruim aanbod. Ten eerste zijn er verschillende modellen van het voertuig verkrijgbaar die zowel nieuw als gebruikt te koop worden aangeboden. Het voertuig wordt geproduceerd door Mercedes-Benz en alle typen hebben verschillende kenmerken. Afnemers kunnen hun keuze bepalen op basis van de aanwezigheid van vierwielaandrijving, ABS, een stuuras of bijvoorbeeld een aanhangwagenkoppeling. Het is maar net waar de unimog voor ingezet wordt en welke kenmerken voor dat doeleinde van belang zijn. Zo kan men een kipper vrachtwagen aanschaffen met twee assen en ABS, een lange-afstandsverkeercabine en vierwielaandrijving. Of een kipper vrachtwagen met Euronorm 4, EBS en en Climate Control. Maar zoals gezegd bestaan er veel verschillende soorten unimogs en kan er ook een autohoogwerker, een vrachtwagen-grasmaaier, kraanwagen, unimog vuilniswagen, platform-vrachtwagen, bakwagen en takel- en bergingswagen aangeschaft worden. Een zeer geliefd type vrachtwagen dus dat voor vele sectoren wordt ingezet. Voor de aanschaf van een unimog is het naast het bekijken van nieuwe modellen zeker de moeite waard het aanbod van gebruikte unimogs te bekijken, want er is uitstekende kwaliteit te vinden.