Internet via glasvezel is nog altijd aan het groeien; het netwerk verspreid zich verder in Nederland en steeds meer mensen sluiten een glasvezelabonnement af. Het is dan ook veel populairder onder consumenten dan DSL en kabel. Er zijn ook veelbelovende berichten over de intrede van 5G.

Wat is 5G?

5G is de nieuwste generatie mobiele technologie en is de opvolger van 4G. Deze nieuwe generatie mobiele technologie biedt vele mogelijkheden voor consumenten. Jij als consument kunt namelijk razendsnel gegevens downloaden en uploaden. Waar je normaal toch wat tijd kwijt bent aan het downloaden van een film bijvoorbeeld, zou je dit nu binnen enkele seconde kunnen.

Ook in de maatschappij als geheel zou 5G veel invloed kunnen hebben. Hierbij kun je denken aan het besturen van zelf-rijdende auto´s waardoor snel transport van data cruciaal is. Ook in industriële processen kan 5G veel betekenen.

Glasvezelnetwerken en 5G

Wat veel mensen echter niet weten, is dat het bestaande glasvezelnetwerk hier ook heel belangrijk voor is. Er is door de komst van 5G meer aandacht voor glasvezel. Zo staat er op de website van de Rijksoverheid beschreven dat glasvezelverbindingen nodig gaan zijn om 5G te verspreiden. Op dit moment is er echter nog een heel groot gebied in Nederland waar geen glasvezelkabels zijn aangelegd.

Het glasvezelnetwerk zou een stuk duurzamer zijn dan het koperen netwerk dat in de afgelopen jaren is gebruikt. Langzaam maar zeker lijkt dit dus minder gebruikt te gaan worden. Glasvezel is minder gevoelig voor invloeden van buitenaf. Het heeft tevens een langere levensduur en heeft dus ook minder onderhoud nodig. Dit zorgt ervoor dat het een stabiel netwerk kan bieden voor het toekomstige 5G.

Heb jij al glasvezel?

Nou zou je misschien denken dat de verdere uitbreiding van het glasvezel netwerk in handen is van de overheid, gemeenten en netwerkbeheerders. Toch kun jij als consument veel invloed hebben hierop! De glasvezelnetwerken worden aangelegd door een aantal grote beheerders. Zij monitoren hoeveel vraag er is voor een glasvezelaansluiting vanuit bewoners in een bepaald gebied. Wanneer er een vraagbundel ontstaat die dusdanig groot is, dan kan er sneller gestart worden met de aanleg van de glasvezelnetwerken. Je kan gemakkelijk via een postcodecheck uitzoeken of jij al glasvezel kunt afsluiten en zo niet, dan is het wellicht een idee om eens te kijken of er al initiatieven zijn voor jouw buurt om glasvezel te krijgen.

Wij zijn in ieder geval benieuwd naar de verdere ontwikkelingen van 5G!