Als student is je inkomen natuurlijk best belangrijk. Niet alleen als je uit huis woont, maar ook als inwonende student maak je veel kosten. Om te starten heb je natuurlijk al je collegegeld, wat al meer dan 2000 euro is. Daarnaast zijn er nog de kosten van boeken. Ook facultatieve kosten als vakcursussen en een scriptie laten nakijken, kunnen flink oplopen. Daarnaast heb je natuurlijk de uitgaven voor eten en drinken en niet te vergeten de kosten voor uitgaan. Zodoende is het fijn als je een bijbaantje hebt waarmee je tijdens het plezier hebben ook nog geld kan verdienen.

Horeca

Een populaire bijbaan onder studenten is het werken in horecagelegenheden. Een bijbaantje als serveerster overdag is tijdens de zomer geweldig werken. Je kan lekker in het zonnetje aan de slag. Waarschijnlijk heb je ook nog een leuk team waar je mee samenwerkt. Ook in de avond/nacht kan je natuurlijk actief zijn als bartender. Je moet echter wel om kunnen gaan met deze late tijdstippen, zeker als je de volgende dag hoorcolleges hebt.

Ook is het mogelijk om in de vakanties in de horeca actief te zijn. Het is dan rustiger in Nederland, dus de werkdruk zal lager zijn als je op dezelfde werkplek gaat werken. Ook is het mogelijk om in de vakantie in het buitenland te gaan werken als horecawerknemer. Veel Nederlandse jongeren worden gevraagd om in de bekende feestplekken in Europa, zoals Albufeira, Chersonissos en Mallorca te komen werken als bartender in Nederlandse clubs. Er komt namelijk Nederlands publiek op af, waardoor het fijn is om Nederlandstalig personeel te hebben. Ook worden mensen gevraagd om als propper te komen werken. Zo kan je tijdens een zonnige vakantie geld verdienen.

Promotiewerk

Vaak zie je bij metro- en treinstations studenten staan die producten proberen te promoten aan het voorbijgaande publiek. In de huidige maanden is het wat kouder, maar in de zomer is dit een prima baantje dat ook vrij goed verdient. Daarnaast hebben deze soort baantjes veel flexibiliteit. Het is mogelijk om hier weken minder te werken en dan een week opeens heel veel. Je zit immers met veel studenten in een pool die elkaars afwezigheid makkelijk kunnen opvangen.

Studiehulp

Ook kan je zelf studenten of middelbare scholieren helpen met hun moeilijkheden. Als je zelf al wat gevorderd bent met je studie kan je ook zelf helpen met het nakijken van scripties of andere opdrachten. Ook het geven van trainingen voor tentamens is een mogelijkheid.