Een vriend van mij heeft door omstandigheden nooit zijn middelbare school af kunnen maken. Hij had daardoor vaak moeite met het vinden van een goede baan. Tijdens zijn zoektocht naar werk kwam hij erachter dat hij verkeersregelaar worden kon zonder vooropleiding. Hij kon zelfs een gratis opleiding tot verkeersregelaar volgen. Die opleiding duurde vier dagen, waarna hij meteen aan de slag kon als verkeersregelaar. Zo kon hij toch geld verdienen. In de avonduren haalde hij alsnog zijn diploma. Inmiddels is hij doorgestroomd naar een andere baan, maar hij kijkt met positieve gevoelens terug op zijn baan als verkeersregelaar. Hij had prima arbeidsvoorwaarden en kon aan de slag bij allerlei leuke evenementen. Hij heeft bij muziekfestivals gewerkt, maar ook bij voetbalwedstrijden. Hij leerde hier ook zijn huidige vriendin kennen, die ook verkeersregelaar was bij een evenement. Wie denkt zonder vooropleiding geen enkele kans te maken op een baan zou zich dus prima kunnen inschrijven voor de opleiding. Je krijgt erna een aanstellingspas, waarmee je gewoon aan het werk kunt.

Waarom verkeersregelaar worden?

Misschien vraag je je af waarom je verkeersregelaar zou worden. Mijn vriend vond het altijd gezellig werk en genoot van het buiten zijn. Als het regende kreeg hij beschermende kleding aan, waardoor hij het buiten goed uit kon houden. Je moet wel tegen een stootje kunnen en je moet mensen goed te woord kunnen staan, vooral bij evenementen. Hier was hij vaak parkeerwacht of zorgde hij ervoor dat grote vrachtwagens veilig een festivalterrein op konden. Al met al leerde hij tijdens dit werk veel mensen kennen, en zo is hij uiteindelijk ook aan zijn volgende baan gekomen. Als je op dit moment thuis zit zonder werk is het dus geen gek idee verkeersregelaar te worden. Met een korte opleiding van vier dagen kun je gewoon aan de slag. Wie weet waar je werkzaamheden vervolgens toe leiden? Ik had denk ik precies hetzelfde gedaan als ik in zijn positie had gezeten. Iedereen wil graag aan de slag, ook als je door omstandigheden je diploma niet hebt kunnen halen. Door te werken leer je nieuwe mensen kennen en doe je ervaring op. Dat is altijd nuttig voor de rest van je werkende leven.

Werken in het verkeer

Als verkeersregelaar moet je uiteraard de verschillende signalen kennen die je in het verkeer gebruikt. Als stoplichten het niet langer doen word jij ingezet om verkeer op drukke kruispunten in goede banen te leiden. Daarnaast is het handig als je ervaring hebt met autorijden. Dan heb je doorgaans voldoende verkeersinzicht om verkeersregelaar te worden. Het is een leuk, veelzijdig en uitdagend beroep. Ik hoorde laatst dat er voor komend jaar nog opleidingsplaatsen vrij zijn. Als jij op zoek bent naar een leuke baan en geen diploma hebt zou je je dus nog in kunnen schrijven!