Omafietsen, elektrische fietsen, driewielers, eenwielers en noem maar op. We kennen in Nederland verschillende soorten fietsen en het lijkt soms wel alsof er voor elk doel een aparte fiets bestaat. En dat klopt ook eigenlijk wel, want elk soort fiets is ontwikkeld met een specifiek functioneel doel in gedachten. De enige fiets die daar wellicht enigszins vanaf wijkt, is de transportfiets. Transportfietsen onderscheiden zich van een gewone fiets doordat er aan de voorzijde een draagvlak op is gemonteerd. Handig om spulletjes op te leggen of een krat te monteren waar je de boodschappen in kunt doen.

Waarom kiezen voor een transportfiets?

Een transportfiets heren heeft alle kenmerken die een gewone fiets ook heeft. De fiets heeft meestal de kenmerkende stang in het frame en je kunt hem aanschaffen met terugtraprem of met versnellingen. Ze zijn in verschillende kleuren te koop en het is tevens mogelijk een transportfiets voor kinderen jaar te kopen. Het draagvlak aan de voorzijde van de fiets is handig om boodschappen mee te doen, al zul je vaak wel extra accessoires moeten aanschaffen om de tas of het krat waarin je de boodschappen vervoert, vast te maken. Geen zorgen, want ook die kun je vaak bij dezelfde winkel kopen als waar je de transportfiets koopt. Een ander kenmerk van de transportfiets zijn de brede banden van de fiets. Hierdoor heb je goed grip op de weg en wanneer je krat met boodschappen gevuld is, zul je weinig problemen ervaren om goed in balans te blijven. Naast het feit dat in veel situaties deze fietsen heel erg praktisch kunnen zijn, zien ze er ook nog eens heel trendy uit. Het is dan ook geen verrassing dat de afgelopen jaren de populariteit van deze fietsen enorm is gestegen.

Welke nadelen zijn er aan een transportfiets?

Fietsen worden ontwikkeld met bepaalde functionaliteiten in gedachten. Bij de transportfiets is het duidelijk dat deze is gemaakt om makkelijk wat extra spullen mee te kunnen nemen en daar ook zicht op te hebben. De fiets is dan ook met name goed te gebruiken in de stad en voor korte afstanden. Langere afstanden afleggen wordt doordat je op zeer brede banden fiets sneller vermoeid dan bij een gewone fiets. Daarnaast wil je het met de transportfiets liever wat rustiger aan doen. Het is immers ook een relatief zware fiets. Verder moet je er rekening mee houden dat transportfietsen enorm populair zijn. Vorige jaar was het de meest gestolen fiets in Amsterdam. Vergeet dus niet om een goed slot bij je fiets te kopen.