Graag wil ik een blog schrijven over iets wat ik heb meegemaakt om er voor te zorgen dat andere mensen dit minder snel zal overkomen. Iets waar veel jonge ondernemers te weinig bij stil staan. Ik heb het over klanten die de factuur niet hebben betaald.

Het verhaal

Een aantal jaren geleden ben ik als gemotiveerde jonge ondernemer gestart met mijn eigen bedrijfje. Ik vond het werkelijk fantastisch. Ik kon werken wanneer ik wilde. Er was geen baas die me dele hele tijd in mijn nek zat te hijgen en de behoefte had al mijn werk te controleren. Hoewel ik meer werkte dan ooit te voren, had ik wel meer gevoel van vrijheid dan toen ik nog voor een baas werkte. Ik koos zelf de opdrachten uit waar ik aan wilde werken. En daar ging het een beetje fout. Omdat ik een startende onderneming had, stroomde de opdrachten nog niet echt binnen. Ik moest voor elke opdracht keihard werken. Op een dag kwam er een aantrekkelijke opdracht binnen en na een paar gesprekken ben ik aan de slag gegaan voor de andere partij. Ruim voor de deadline was mijn werk af en ingeleverd bij de betreffende persoon maar… de betaling bleef uit.

En nu?

Dat is een hele goede vraag. Ik heb er in die tijd enorm mee gezeten. Er was wel sporadisch contact met de betreffende partij die dan bijvoorbeeld aan gaf dat er nog een paar kleine dingen moesten worden veranderd voor zijn konden betalen. Na die aanpassingen gedaan te hebben kreeg ik alsnog geen geld. Op een gegeven moment gaven ze steeds aan dat het geld onderweg was. De ene keer was er een foutje gemaakt bij de overschrijving, als dat was opgelost moest het weer van een andere rekening komen en ga zo maar door. Ik kreeg smoes na smoes te horen en stond voor mijn gevoel machteloos.
Destijds wist ik echt niet wat ik er aan kon doen en hoe ik deze situatie had kunnen voorkomen. Inmiddels ben ik een aantal jaren van ervaring verder en weet ik gelukkig beter hoe ik niet in zo een situatie terecht moet komen. Toch kan het natuurlijk altijd nog een keer voorvallen. Het zou te gemakkelijk zijn om hier alles op te noemen wat je kan doen om het risico zo klein mogelijk te houden. Daarom wil ik je adviseren om eens op internet rond te kijken naar wat er voor nodig is. Trap niet in de zelfde val als waar ik in ben getrapt!